Utviklingsforsinkelser, LKG, CP,
Barn:
Utviklingsforsinkelser: forsinket språk- og tale, som kan utarte seg innen alle de tre språkområdene innhold, form og bruk. Ved språkets innhold, vil vansken kunne vise seg som utfordringer med begreper, ordforråd og mening. Ved formen av språket menes vansker med uttale og grammatikk. Ved språkets bruk, menes en pragmatisk vanske, som eksempelvis å tolke utsagn i sosiale samhandling og tur-taking.
LKG: Leppe-kjeve og/ eller ganespalte er medfødt. LKG finnes i ulik grad, fra en liten ujevnhet, til totalt gjennomgående spalte i leppe, kjeve og gane, på begge sider. Mange barn med LKG vil lære seg å snakke uten særskilte tiltak, men noen vil ha behov for ekstra oppfølging. Talevansker som krever lang behandlingstid, skyldes som regel avvikende organiske forhold i gane- og svelgområdet.
CP: Kan få utfordringer med blant annet stemmestyrke, taletydelighet og svelging.
Afasi, Parkinson, Cancer, MS, ALS, CP, Alzheimer/ Demens
Voksne:
Afasi: Afasi skyldes oftest skade i hjernen etter eks. hjerneslag, svulst, hodeskade ved ulykke. Personer med Afasi har rett til og behov for oppfølging av en logoped. Det overordnede målet med oppfølgingen vil være økt kommunikasjonsevne. Det er viktig å komme raskt i gang med tiltak. Logopeden gjør en kartlegging, for å finne hvilke tiltak som er aktuelle, med utgangspunkt i klientens mål og forutsetninger.
Parkinson: Kan gi svak stemme, taleflytvansker, svakere muskulatur i ansikt og tunge som gir utydelig tale, sikling og svelgevansker. Logopedene i Råde Logopedtjeneste er medlemmer i ParkinsonNet.
Cancer: Ved kreft / svulst i hals, hode og ansikt/tunge kan dette gi ulike utfordringer med språket, taletydelighet, stemme og svelging.
MS: Kan få utfordringer med stemmestyrke, taletydelighet og svelging.
ALS: Kan få utfordringer med stemmestyrke, taletydelighet og svelging.
CP: Kan få utfordringer med stemmestyrke, taletydelighet og svelging.
Alzheimer/Demens: Gir kognitive utfordringer knyttet til blant annet språket, stemmestyrke og spise- og svelgevansker. Logopedbehandling i tidlig fase kan i enkelte tilfeller være nyttig om behandlingen er av vesentlig betydning for klientens sykdom og funksjonsevne. Logopeden kan også ha en veiledende rolle.
ILO
Induced laryngeal obstruction (ILO) er en samlebetegnelse for ulike pustevansker hvor man får problemer med å puste inn. En undergruppe av ILO kalles EILO (exercised induced larygeal obstruction) innebærer at pustevanskene utløses ved fysisk anstrengelse.
Både ILO og EILO kan oppstå på to nivåer i strupen: Enten på stemmebåndsnivå; ved at stemmebåndene lukker seg i stedet for å åpne seg ved innpust, og/eller ved en sammendragning av nivået over stemmebåndene. EILO utløses som oftest på nivået over stemmebåndene.
Årsaken til pustevanskene og hva som opprettholder dem er trolig sammensatt. Fysiske hindringer i strupen som fører til pustevanskene og følelser påvirker hverandre gjensidig. Diagnosen blir ofte feildiagnostisert som astma, men astmamedisiner har ingen effekt.
Symptomer ved ILO og EILO oppleves som at det snører seg i halsen, at det blir tungt å puste inn, hvese-og pipelyder, vondt i brystet, stivhet/nummenhet/vondt i muskler og/eller deler av kroppen, kvalme og/eller hodepine, hoste.
Hos de fleste begynner pustevanskene gradvis, og varer som regel noen få minutter. Andre kan få akutte anfall, der det kan bli svært vanskelig å trekke inn luft. Her kan personen begynne å hyperventilere og kanskje besvime. Varigheten av slike anfall kan være fra 30 minutter til noen timer.
En logoped kan hjelpe til med å øke kunnskapen om ILO/EILO hos den som opplever pustevanskene, for å bedre forståelse om hva som skjer i kroppen når pustevanskene oppstår, samt jobbe med pust- og avspenningsteknikker, samt hjelpe personen til å få større bevissthet omkring samspillet mellom kroppslige reaksjoner, pust, følelser og atferd i forskjellige arenaer. Informasjon og tilrettelegging kan være nødvendig.
Kjønnsinkongruens
Oppstår når kjønn tildelt ved fødsel ikke samsvarer med opplevd kjønnsidentitet, og er en tilstand som kan medføre behov for veiledning, stemme- og kommunikasjonstrening av logoped for å oppleve økt livsmestring og livskvalitet. Logopedisk tilnærming skal ivareta den enkeltes behov og mål, samt god stemmehelse.